Türkiye'nin gururu Bayraktar TB3 SİHA, DENİZKURDU-2025 Tatbikatı'nda tarihi bir başarıya imza attı. Dünyada kısa pistli gemiden kalkış-iniş yapan ilk SİHA olan TB3, TCG Anadolu'dan havalanarak görevini kusursuz şekilde tamamladı. İşte detaylar:

TCG Anadolu'dan Tarihi Görev

DENİZKURDU-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü'nde, TCG Anadolu gemisinde konuşlu bulunan PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı iki Bayraktar TB3 SİHA, görevlerini başarıyla yerine getirdi. Her biri iki adet MAM-L mühimmatı taşıyan SİHA'lar, kısa pistten peş peşe havalandı. Baykar tarafından geliştirilen yapay zeka destekli algoritmalar sayesinde tam otonom bir şekilde uçan TB3'ler, senaryo dahilindeki kara hedeflerine iki salvo halinde toplam 4 MAM-L mühimmatını tam isabetle gönderdi. Bu tarihi başarı, Türkiye'nin SİHA teknolojisindeki üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Başarılı atışın ardından PT-4 TCG Anadolu'ya geri dönerken, PT-3 ise Dalaman'a, ardından test programına devam etmek üzere Keşan'a geçti. Bu görev boyunca Baykar proje ekibini, TCG Anadolu'da bulunan Selçuk Bayraktar yönetti.

Yoğun Hazırlık ve Test Süreci

Bayraktar TB3 SİHA, DENİZKURDU-2025 Tatbikatı'ndan önce TCG Anadolu'da kapsamlı test ve hazırlık süreçlerinden geçti. 22-25 Nisan 2025 tarihleri arasında Saros Körfezi'nde gerçekleştirilen başarılı sortilerin ardından, 25 Nisan'da ilk kez iki Bayraktar TB3 SİHA aynı anda görev aldı. 9 Mayıs'ta Keşan'dan havalanan PT-3 ve PT-4, TCG Anadolu'ya konuşlandı ve aynı gün mühimmat yükleme testleri yapıldı. 11 Mayıs'taki testlerde ise, SİHA'lar ASELFLIR-500 ve Aselsan CATS sistemleri entegre edilmiş şekilde MAM-L mühimmatlarıyla başarılı atışlar gerçekleştirdi. Tüm kalkış, iniş ve kontrol süreçleri, TCG Anadolu üzerindeki yer kontrol istasyonu ve Baykar'ın geliştirdiği yapay zeka algoritmalarıyla tam otonom olarak yürütüldü. Bu kapsamlı hazırlıklar, tatbikattaki mükemmel performansın altını çiziyor.

Bayraktar TB3'ün Başarıları ve Geleceği

Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar toplam 1080 saat 14 dakika havada kalarak 551 sorti gerçekleştirdi. TCG Anadolu'da ise 42 sorti tamamlayan TB3, 20 Aralık 2023'te 32 saat kesintisiz uçuş gerçekleştirmiş ve 5700 kilometre yol kat etmişti. 19 Kasım 2024'te TCG Anadolu'dan ilk uçuşunu gerçekleştiren TB3, dünya havacılık tarihine adını yazdırdı. 25 ve 27 Mart 2025'te ROKETSAN İHA-122 süpersonik füzesi ile deniz hedeflerine tam isabet sağladı. Katlanabilir kanat yapısı ve görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetiyle TB3, deniz aşırı hedeflere karşı keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini icra edecek, Türkiye'nin savunma gücüne önemli katkı sağlayacaktır. Bayraktar TB3, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmiş teknolojisinin ve ihracat başarısının simgesi haline gelmiştir.