İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturmasında yeni gelişmeler yaşandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlamalarıyla soruşturma devam ediyor. Bunun yanı sıra, İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında "PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek" suçlaması da bulunuyor. Soruşturma kapsamında, bazı şüpheliler hakkında tutuklama kararı verildi. Bu kişiler arasında Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Mehmet Muhittin Palazoğlu, Edip Cenk Ünalerzen, Fatoş Ayık ve Furkan Remzi Ceylan bulunuyor. Savcılık, İBB'nin iştirak şirketleri üzerinden yapılan ihalelerde usulsüzlükler yapıldığını, hayali ihalelerle kamu zararına yol açıldığını ve rüşvet alındığını iddia ediyor. Soruşturma, kapsamlı bir inceleme ve delil toplama sürecini içeriyor.

Beylikdüzü Belediye Başkanı'nın Savunması

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, hakim karşısında hakkındaki suçlamaları reddetti. Çalık, 415 bin nüfuslu ilçenin belediye başkanlığını yürüttüğünü ve gizli tanık ifadesinin halkın iradesini yok saydığını belirtti. 1999 yılından beri Beylikdüzü'nde kent plancısı olarak çalıştığını ifade eden Çalık, kendisine yöneltilen suçlamaların, Muscan firması sahibi tarafından yapılan bir ihbar ile başladığını ve bu firmayla belediye arasında geçmişte bir davalı olduğunu söyledi. Çalık, ruhsat yenileme süreçlerinde herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını, evrakları savcılığa sunduğunu ve ilgili firmanın daha sonra ifadesini geri çektiğini dile getirdi. Çalık, belediyedeki evrakları dikkatlice incelediğini ve ilk kez hakim karşısına çıktığını belirterek, suçsuzluğunu savundu. Savcılık ise, Çalık'ın iş adamlarından zorla para talep ettiğini ve bu şekilde irtikap suçunu işlediğini iddia ediyor.

Tutuklama Kararındaki İddialar

Sulh ceza hakimliğinin tutuklama kararında, Ekrem İmamoğlu liderliğinde bir suç örgütünün faaliyet gösterdiği iddiası yer alıyor. Kararda, Murat Ongun, Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz isimli kişilerin farklı yapılanmalarla, ihalelerde usulsüzlükler yaparak kamu zararına yol açtığı, rüşvet ve irtikap yoluyla elde edilen gayrimenkullerin örgüt üyelerine verildiği belirtiliyor. Ayrıca, Ertan Yıldız'ın liderliğindeki bir yapılanmanın da iş adamlarını para vermeye zorladığı ve para vermeyenlere idari yaptırımlar uyguladığı iddia ediliyor. Hakimlik, Çalık'ın bu örgütsel yapı içerisinde önemli bir rol oynadığını ve İBB Başkanı İmamoğlu ile yakın işbirliği içerisinde çalıştığını değerlendiriyor. İBB'ye bağlı şirketler üzerinden gerçekleştirilen ihalelerde, milyonlarca lira değerinde haksız kazanç sağlandığı ve kamu zararı oluştuğu belirtiliyor.

Diğer Tutuklanan Şüpheliler

Tutuklama kararında, diğer şüphelilerin de suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve farklı suçlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Edip Cenk Ünalerzen'in, İBB ve iştirak şirketlerinden usulsüz işler alarak kamu zararına sebep olduğu, Fatoş Ayık'ın ise Medya A.Ş. yönetim kurulu üyesi olarak usulsüz ihalelerin kaydını tuttuğu ve bilgisayarındaki kayıtları silmeye çalıştığı belirtiliyor. Furkan Remzi Ceylan'ın ise, İBB iştiraklerinden "adrese teslim" ihaleler aldığı ve rüşvet suçunu işlediği iddia ediliyor. Mehmet Muhittin Palazoğlu ise, suç örgütü yöneticisi Murat Ongun'a bağlı hareket eden bir örgüt üyesi olarak gösteriliyor ve rüşvet verdiği iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında, İBB'nin mali kayıtlarının incelenmesi ve tanık ifadelerinin alınması devam ediyor.